گروه نرم افزاری آسمان

صفحه اصلی
کتابخانه
احکام جوانان
جلد دوم
چند حكم فقهى


ـ نگاه كردن زن به بدن نامحرم , حرام است .
ـ دختر بايد بدن و موى خود را از پسر و مرد نامحرم بپوشاند, بلكه احتياط واجب آن است كه بدن و موى خود را از پسرى هم كه بالغ نشده , ولى خوب و بد را مى فهمد بپوشاند.
ـ نـگاه كردن به شرمگاه ديگرى حرام است و احتياط واجب آن است كه به شرمگاه بچه كوچك كه خوب و بد را مى فهمد, نگاه نكند.
دستوراتى كه اسلام آورده براى پاك و سالم ماندن انسان و جامعه است .
خـالقى كه آفريننده بشر است برنامه سعادت و هدايت او را ارائه نموده است كه به مصلحت فرد و جامعه است و اجتماعى كه آن را رعايت كند,هرگز دچار مفسده اى نخواهد شد.
از طرفى براى يك دختر جوان و با ايمان اگرچه ممكن است لحظه اى ميل جنسى به شدت برسد و مـوقـتـا افـكـار او را تـحت تاثير قراردهد, اما بااتكاى به خدا و صبر و استقامت و تحمل همراه با عـصـمـت و تـقـوا در برابر فشار و محروميتها و ناگواريها سبب گشايش باطنى و نورانيت قلبى خواهدشد ((74)).
دختر با ايمان بايد بداند اين دوران , هنگام شكوفايى روحى وقلبى خواهد بود و او تازه در اين مسير پرتلاطم , قدم گذارده و در آينده ممكن است بامشكلاتى بيشتر روبه رو شود, ولى در اثر مقاومت و تقوا و تزكيه نفس , صاحب روحى لطيف و متعالى گرديده و به درجه اى ارتقا خواهد يافت كه اين قبيل مسائل براى او در سطحى بسيار پايين قرار مى گيرد, بطورى كه لذات معنوى پاكى و عفاف را در قلبش كه مصفا به صفاى ايمان گرديده حس خواهد كرد.
وقايع و حوادث خوبى برايش اتفاق خواهد افتاد, خوابهاى خوب و شيرينى از اوليا و ائمه معصومين , بـه او نويد خواهد داد و با علم ملكوت , ارتباطبرقرار خواهد نمود و به حالات عرفانى خواهد رسيد كـه لـحـظـه اى از آن را, كـسـانـى كـه غـرق در شهوت و پول پرستى و مال دوستى و زرق و برق وزيورپرستى هستند, درك نخواهند كرد.
امـا بـايد اين جوانان پاك و تزكيه يافته , توجه داشته باشند كه نبايد زمانى به خود مغرور شده و از تـوفيقاتى كه خداوند نصيبشان كرده , غافل شوند, چراكه با يك لحظه غفلت همه آنچه را كه بر اثر تـقوا به دست آورده اند از دست خواهند داد و در سراشيبى سقوط قرار خواهند گرفت , زيرا نفس چـون اژدهـايـى مى ماند كه در نهانگاه روح انسان بيدار است و با كوچكترين غفلت , بر عقل , غلبه يافته و همه پاكى و عفت انسان را نابود مى سازد, مولوى مى گويد:.
نفس اژدرهاست او كى مرده است ككككك از غم بى آلتى افسرده است .
سـخنانى چند از پيامبر(ص ) وائمه معصومين (ص ) درباره جوانى د قال رسول اللّه (ص ): اوصيكم بـالشبان خيرا فانهم ارق افئده ان اللّه بعثنى بشيراونذيرا فحالفنى الشبان و خالفنى الشيوخ ثم قرا فـطـال عـلـيـهـم الامد فقست قلوبهم , رسول اكرم (ص ) فرمود: به شماها درباره نيكى كردن به جوانان سفارش مى كنم , زيرا كه آنها دلى رقيقتر و قلبى فضيلت پذيرتر دارند.
خداوند مرا به پيامبرى برانگيخت تا مردم را به رحمت الهى بشارت دهم و از عذابش بترسانم .
جـوانان سخنانم را پذيرفتند و با من پيمان محبت بستند, ولى پيران از قبول دعوتم سرباز زدند و به مخالفتم برخاستند و دچار قساوت و سخت دلى شدند.
د قـال عـلي (ع ): بادر شبابك قبل هرمك , وصحتك قبل سقمك , ((75))
على (ع ) فرموده :درياب جوانى ات را قبل از پيرى و سلامت خود راقبل از بيمارى .
دعن جعفربن محمد عن آبائه (ص ) فى قوله تعالى : ولا تنس نصيبك من الدنيا.
قـال لا تنس صحتك وقوتك وفراغك وشبابك ونشاطك وغناك و ان تطلب به الاخره , ((76))
امام صادق (ع ) از پدران خود, در تفسير آيه ولا تنس نصيب ك من الدنيا روايت كرده است كه سلامت , نيرومندى , فراغت , جوانى , نشاط و بى نيازى خود را فراموش منما, در دنيا از آنها بهره بردارى كن و متوجه باش كه از آن سرمايه هاى عظيم به نفع آخرت خود استفاده نمايى .
د قـال ابـو عـبداللّه (ع ): كان فيما وعظ به لقمان ابنه يا بنى و اعلم انك ستسال غدا اذا وقفت بين يـدى اللّه عـزوجـل عـن اربـع , شبابك فيما ابليته وعمرك فيما افنيته ومالك مما اكتسبته وفيما انفقته , ((77)).
امـام صادق (ع ) فرموده است : از مواعظ لقمان حكيم به فرزند خود اين بود كه فرزندم ! بدان فردا كـه در پيشگاه الهى براى حساب , حاضر مى شوى درباره چهار چيز از تو مى پرسند: جوانى ات را در چه راهى صرف كردى ؟ عمرت را در چه كارى فانى نمودى ؟ ثروتت را چگونه به دست آوردى و آن را در چه راهى مصرف كردى ؟.
د قـال رسـول اللّه (ص ): ان الـعبد لا تزول قدماه يوم القيهمه حتى يسال عن عمره فيما افنا وعن شبابه فيماابلاه , ((78)).
رسول اكرم (ص ) فرموده است كه : در قيامت هيچ بنده اى قدم ازقدم بر نمى دارد تا به اين پرسشها پاسخ دهد: اول آن كه عمرش را در چه كارى فانى نموده است .
دوم : جوانى اش را در چه راهى صرف كرده است ؟.
د قال علي (ع ): شيئان لا يعرف فضلهما الا من فقد هما: الشباب والعافيه , ((79)).
عـلـى (ع ) فرموده : دو چيز است كه قدر و قيمتشان را نمى شناسد مگر كسى كه آن دو را از دست داده باشد: يكى جوانى و ديگرى تندرستى است د.
قـال رسـول اللّه ر: يـا ابـاذر اغـتنم خمسا قبل الخمس , شبابك قبل هرمك وصحتك قبل سقمك وغناك قبل فقرك وفراغك قبل شغلك وحيهوتك قبل موتك ((80)).
رسول اكرمر به ابى ذر غفارى فرمود: پنج چيز را پيش از پنج چيز, غنيمت بشمار! جوانى ات را قبل از پـيـرى ,سـلامـتـت را قبل از بيمارى , تمكنت راقبل از تهيدستى , فراغتت را قبل از گرفتارى , زندگانى ات را قبل از مرگ .
د قـال رسـول اللّه (ص ): فـلـياخذ العبد المومن من نفسه لنفسه , ومن دنياه لاخرته , وفى الشبيبه قبل الكبر وفى الحيهوه قبل الممات , ((81)).
رسول اكرم (ص )فرمود: بر مرد با ايمان لازم است كه از نيروى خود به نفع خويشتن استفاده نمايد, از دنياى خود براى آخرت خويش , و از جوانى خود پيش از فرا رسيدن ايام پيرى , و از زندگى پيش از رسيدن مرگ .
د وعنه (ص ): ان للّه ملكا ينزل فى كل ليله فينادى يا ابنا العشرين جدواواجتهدوا ((82)).
و نـيـز فـرمـوده اسـت كه فرشته الهى هرشب به جوانان بيست ساله ندا مى دهد: [براى سعادت و رستگارى خود] كوشش و تلاش كنيد.
د عـن الـنـبـى (ص ): سـبـعـه يـظلهم اللّه فى ظله يوم لا ظل الا ظله , الامام العدل وشاب نشا فى عباده اللهب ((83)).
رسـول اكرم (ص ) فرموده است : خداوند هفت گروه را در سايه رحمت خود جاى مى دهد, روزى كـه سـايـه اى جز سايه او نيست : اول زمامدار دادگرو دوم جوانى كه در عبادت خداوند, پرورش يافته باشدب.
د قـال عـلـي (ع ): من كرمت عليه نفسه لم يهنها بالمعصيه , ((84))
على (ع ) فرموده است : كسى كه نفس شرافتمند و با عزت دارد, هرگز آن را با پليدى گناه , خوار و پست نخواهد ساخت .
د قال علي (ع ): كم من شهوه ساعه اورثت حزناطويلا, ((85)).
عـلـى (ع ) فـرمـوده اسـت : چه بسا لذت كوتاه و شهوت زودگذرى كه غصه ها و اندوه فراوانى به دنبال دارد